Bezienswaardigheden (klik op de pinnen)

Porto ↑

Porto (ook wel Oporto) is een Portugese gemeente en havenstad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde.[Wiki]

Porto is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). In 2011 telde de stad 237.591 inwoners; de agglomeratie Groot-Porto telde toen 1,8 miljoen inwoners. De stad was in 2001 culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam.

Porto is vooral bekend als herkomstplaats van port(o)wijn, die in Vila Nova de Gaia (gelegen tegenover Porto op de zuidoever van de rivier de Douro) wordt gelagerd, en van daaruit over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

Dourovallei ↑

De Dourovallei is gelegen aan de bovenloop van de rivier de Douro in het noordoosten van Portugal. Een quinta heeft in deze vallei veelal de functie van druiventeelt-bedrijf. Veel wijngaarden verbouwen druiven voor port-wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia. Een klein aantal daarvan maakt hun eigen port. Deze worden dan Single Quinta Port genoemd, zoals Quinta do Noval.

De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Soms zeer steil. Door de UNESCO is deze streek in 2001 tot werelderfgoed uitgeroepen

De classificatie port-wijngaarden rangschikt de 26.000 hectare wijngaarden (waarop druiven voor portwijn mag worden geproduceerd) op kwaliteit.

Tot in het dorpje Pinhão heb je prachtige uitzichten over de Douro.

Passadiços do Paiva ↑

Passadiços do Paiva is een wandeling langs een houten wandelpad doorheen de kloof die de Paiva rivier heeft uitgesleten.

Je kan de wandeling starten in Espiunca of Areinho. We raden aan te starten in Areinho, omdat je dan, buiten een eerste stevige klim, vooral langs de vallei afdaalt. Dit maakt de wandeling veel minder zwaar en zo heb je meer tijd om te genieten van de omgeving.

In één richting is de wandeling 8 km lang. Maar zeker een aanrader.

Amarante ↑

Amarante is een plaats en gemeente in het Portugese district Porto. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 301 km2 en telde 59.638 inwoners in 2001.


De plaats ligt aan de oever van de Tâmega. Het klooster van São Gonçalo is een beroemd gebouw in de plaats.


Elke woensdag is er markt.

Braga – Bom Jesus ↑

Bom Jesus do Monte (Portugees: Santuário do Bom Jesus do Monte, letterlijk ‘Heiligdom van goede Jezus van de Berg’) is een heiligdom net buiten het Portugese Braga.

De eerste kapel werd op die plek gebouwd in 1373. Deze kapel werd in de 15e en 16e eeuw verbouwd. In 1629 werd een pelgrimskerk gebouwd gewijd aan Bom Jesus.

Het huidige heiligdom dateert uit 1722, toen de eerste trap (met kapellen gewijd aan de kruisweg) werd gebouwd onder aartsbisschop Rodrigo de Moura Telles. Er kwam ook een zigzaggende trap die gewijd is aan de vijf zintuigen, waarbij elk zintuig wordt voorgesteld door een bijbehorende fontein.

Espinho ↑

Het is een prachtige plek om even bij te komen van het drukke werk leven.


Espinho is vakantie! Heerlijk (goedkoop) eten, vriendelijke bevolking, mooie omgeving en niet te vergeten het strand! Surfen is ook mogelijk en dit is zeker een aanrader voor de degene die van een uitdaging houden!


Elke maandag is er een grote markt (1 km lang) met verschillende kraampjes, het is de moeite waard om even een rondje te lopen! Porto is van hieruit makkelijk te bereiken met de trein.

Aveiro ↑

Aveiro ligt aan het binnenmeer Ria de Aveiro en wordt doorsneden door een aantal kanalen (Canal de São Roque, Canal das Pirâmides en Canal dos Santos Mârtires). Hierdoor wordt de stad ook wel het Venetië van Portugal genoemd en heeft ze een licht Nederlands aandoende uitstraling. De gondels in de kanalen heten moliceiro’s en werden veel gebruikt voor het binnenhalen van zeewier. De stad staat ook bekend om het zeezout dat er gewonnen wordt.

In het centrum is door Nederlandse architecten een groot winkelcentrum gebouwd. De universiteit van Aveiro werd gesticht in 1973 en heeft rond de 11.000 studenten. De aangeboden studierichtingen zijn over het algemeen technisch of beta-wetenschappelijk van aard, maar ook wordt er musicologie en theaterwetenschap onderricht.

Guimarães ↑

De stad werd gesticht op een oude nederzetting door graaf Vímara Peres, kort daarna vestigde hij het eerste graafschap van Portugal (in 868). Als de eerste hoofdstad van Portugal stond Guimarães aan de wieg van het nieuwe land.


In 1095 vestigde graaf Hendrik van Portugal, getrouwd met prinses Teresa van León, in Guimarães het tweede graafschap van Portugal (Condado Portucalense).
Op 25 juli 1109 werd Afonso Henriques, zoon van graaf Hendrik van Portugal, geboren in Guimarães. In deze stad riep hertog Afonso Henriques (Alfons I van Portugal) de Portugese onafhankelijkheid uit van het Koninkrijk León. Portugal legt de oorsprong van het land op 24 juni 1128 met de Slag van São Mamede. Afonso riep zichzelf uit tot de eerste Prins van Portugal en in 1139 als de eerste Koning van Portugal.

Penafiel en Quintandona ↑

Penafiel is het stadje dat vlak bij ons dorp Abragão ligt.

Er is een mooie kerk boven op een heuvel en je kan er heerlijke Francesinha eten. Er is zelfs een cafétje naast de kerk waar ze Belgische bieren serveren.

Richting Entre-os-Rios (waar de Tâmaga en de Douro in mekaar vloeien) kom je Quintandona tegen. Dit dorpje is volledig opgebouwd uit huisjes in leistenen.

In heel Portugal vind je veel Chinese winkels waar ze echt alles hebben en waar je heerlijk kan snuisteren. Ook Penafiel heeft er eentje.

Peneda-Gerês National Park ↑

In het uiterste noorden van Portugal ligt aan de grens met Spanje het Parque Nacional da Peneda-Gerês.


Het werd in 1971 in het leven geroepen en is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 ha.


Door het park lopen vier woeste bergketens (Peneda, Soajo, Amarela en Gerês), die vooral bestaan uit graniet. Echt hoog zijn ze niet; slechts een enkele top komt uit boven de 1500 meter. De bergen ontstonden tussen 380 en 275 miljoen jaar geleden, de tijd dat de continenten op aarde naar elkaar toe ‘dreven’ en uiteindelijk zouden worden samengeperst tot één supercontinent: Pangea. Door de enorme druk kwam gloeiende magma omhoog dat stolde aan de oppervlakte.